Strănutul la câini, confundat cu o afecțiune gravă: cum îl recunoști

Spitalul și Clinica Veterinară cu servicii medicale complexe, disponibile non-stop, 24/7, inclusiv de sărbători

Dacă ai observat un fel de criză a câinelui tău, în care trage aer pe nas și pe gură în același timp, atunci când se bucură sau când vrea să latre, stai liniștit! Nu întotdeauna este vorba despre o afecțiune în sine. De cele mai multe ori, sunt manifestări ale strănutului la câini, respectiv strănutul invers. El provoacă îngrijorare în rândul proprietarilor. Cu toate acestea, este bine, totuși, să te adresezi unui veterinar, pentru a exclude alte cauze și a fi sigur că este vorba despre strănutul invers la câini. Poți afla din continuarea acestui articol de ce apare strănutul invers, cum se manifestă și dacă ar trebui să te îngrijorezi.

Strănutul invers este destul de des întâlnit la câine. Dacă face acest lucru excesiv, s-ar putea să te întrebi dacă este în regulă. Dacă nu ai mai avut câini înainte sau nu cunoști modul de manifestare, ai putea crede despre strănutarea frecventă că este o afecțiune îngrijorătoare.

Strănutul la câini sau reflexul faringian: cauze

Cunoscut și sub numele de “reflex faringian”, strănutul la câini se manifestă ca o inhalare bruscă și forțată a aerului pe nas, asemănătoare unor sforăituri repetate, dând o stare care aduce a sufocare. De fapt, animalul încearcă să inhaleze strănutul, motiv pentru care manifestarea poartă numele de strănut invers.
Poate fi cauzat de iritarea și spasmul palatului moale și al gâtului. Cauzele iritației variază foarte mult și includ:

 • alergii: la polen, fum, parfumuri și odorizante;
 • acarieni;
 • emoție puternică;
 • schimbări bruște de temperatură;
 • mâncatul și băutul anumitor alimente;
 • presiunea lesei pe gât;
 • corpuri străine în gât, precum fire de iarbă;
 • polipi;
 • tumori;
 • viruși;
 • alte afecțiuni, precum tusea de canisă.
criză strănut la câini

Strănutul la câini este mai frecvent la rasele de talie mică, dar și la cele brahicefalice – pug, bulldog -. Și asta, probabil că, din cauză că au gâtul și traheea mai mici.

De precizat este faptul că strănutul invers este un fenomenul este foarte rar întâlnit la pisici. 

Strănutul la câini, motiv de îngrijorare?

Dacă te întrebi dacă strănutul la câini este un motiv de îngrijorare, răspunsul este “nu neapărat“. În cele mai multe cazuri, nu este nevoie de supraveghere medicală. Și asta chiar dacă strănutul se manifestă alarmant și neplăcut.

De obicei, vei observa că episoadele de strănut se opresc de la sine. În schimb, dacă problema persistă și devine cronică, animalul trebuie văzut de un medic veterinar, pentru a stabili cauza care îi provoacă iritația. Dacă te afli în această situație, te așteptăm la clinică. Poți face o programare sunând chiar acum la 0740 074 024 sau poți aduce animalul direct la Vetlife Dr. Cazan, clinica fiind deschisă non-stop.

În videoul următor, medicul veterinar Orlando Cazan vorbește despre cele mai frecvente motive pentru care stăpânii își aduc câinele de urgență la medicul veterinar.

Uneori, după administrarea tratamentelor pentru alergii și acarieni -cauză a strănutului invers la câini-, s-a observat o diminuare a episoadelor de strănut. Pe de altă parte, în ciuda investigațiilor amănunțite – biopsie, radiografie, endoscopie, etc- cauza strănutului la câini poate rămâne necunoscută.

Durata unui episod de strănut la câini

Un episod tipic de strănut la câini durează doar câteva secunde. Sunt însă cazuri când unii câini strănută chiar și câteva minute, de câteva ori pe zi. În situația în care câinele are episoade repetate de strănut invers, medicul veterinar îți poate prescrie antihistaminice, pentru a vedea dacă aceste episoade se pot opri. Dacă se întâmplă acest lucru, înseamnă că animalul este alergic la unele substanțe din mediul lui.

stranutul la caini

Cei mai mulți câini cu episoade rare, pot duce o viață perfect normală, strănutul invers fiind o “afecțiune” inofensivă, care nu necesită tratament medicamentos. Și asta spre deosebire de alte afecțiuni grave, precum Dirofilarioza, boala care provoacă viermi la inimă .

De asemenea,o altă urgență medicală este și Dilatația și torsiunea gastrică, despre care poți afla mai multe de pe blogul nostru.

Chiar și așa, vizita la veterinar este deosebit de importantă. Simptomele strănutului la câini pot fi confundate cu colapsul traheal sau cu o problema cardiacă. Tocmai de aceea, este obligatoriu ca animalul să fie examinat de un medic veterinar. Pentru început, îl poți filma și să mergi apoi, la medicul veterinar să îi arăti videoul respectiv.

Metode de a opri strănutul invers și de a ajuta câinele

Într-un strănut obișnuit, aerul este împins afară, dar în strănutul invers aerul este tras rapid și zgomotos pe nas. Unii proprietari ar putea crede că este vorba despre o criză de astm, dar de îndată ce trece, câinele va respira perfect normal. De asemenea, se comportă ca și cum nu s-a întâmplat nimic.

cum opresti stranutul la caine

Uneori, poate fi de ajutor să masezi câinele pe gât și să-i acoperi nările, pentru a încerca să înghită. Înghițitul îl ajută să elimine eventualele particule străine, ce îi cauzează spasmul respectiv. În cazul în care episodul de strănut, nu se termină repede și ai încredere în câinele tău că nu te mușcă, poți încerca să îi deschizi gura și să îi apeși pe limbă. Acest lucru îl va face să deschidă gura și mai mult, ceea ce îl va ajuta să inspire mai eficient.

Unii câini strănută invers doar atunci sunt treziți brusc din somn, iar ca recomandare suplimentară, încearcă să nu îl deranjezi atunci când doarme. Dacă depistezi cauza ce declanșează strănutul invers, poți lua unele măsuri pentru a evita producerea lui. Te așteptăm la noi în clinică, pentru a căuta împreună cauza strănutului invers la câini. Poți face o programare sunând chiar acum la 0740 074 024 , clinica funcționând după un program non-stop.

Vino să ne cunoști

Dr. Orlando cazan, medic veterinar

Dr. Orlando Cazan

Medic veterinar

Program Non-Stop

spital veterinar non stop bucuresti ilfov

SPITAL VETERINAR NON-STOP

clinica veterinara non-stop pipera tunari ilfov

CLINICĂ VETERINARĂ
NON-STOP