Urgente medical veterinare – Dilatatia si torsiunea gastrica

Spitalul și Clinica Veterinară cu servicii medicale complexe, disponibile non-stop, 24/7, inclusiv de sărbători

Dilatatia gastrica si sindromul de volvulus (torsiunea gastrica) este reprezentat de dilatarea stomacului si rasucirea lui in jurul ajuxului central. Are loc atunci cand stomacul se umple cu gaz, lichide sau mancare, se mareste, apoi se rasuceste (torsiune gastrica) impiedicand circulatia sangelui catre acesta.
Colapsul sistemului circulator poate duce la aritmii cardiace si chiar deces.
Cele mai frecvente semne ale dilatatie gastrice sunt reprezentate de: ABDOMEN DILATAT / UMFLAT, STARE DE APATIE A ANIMALULUI, HIPERSALIVATIE, RESPIRATIE GREOAIE, NELINISTE.

Daca observati oricare dintre aceste simptome, apelati de urgenta la un medic veterinar, deoarece dilatatia gastrica reprezinta o urgenta medicala, iar cand este urmata de torsiune gastrica reprezinta o urgenta chirurgicala. Cu cat este depistata mai din timp problema, cu atat mai multe sanse are animalul dumneavoastra sa supravietuiasca. 

Va stam la dispozitie 24/24 la numerele de telefon 0740 074 024 / 021 267 44 24 sau la adresa din B-dul Pipera 47 ( CLINICA VETERINARA NON STOP VETLIFE DR. CAZAN ).

Desi la ora actuala nu exista o explicatie concreta pentru ceea ce declanseaza aceasta afectiune, circumstantele care cresc riscul aparitiei pot fi urmatoarele: mancatul excesiv si rapid imediat dupa efort, activitate intensa imediat dupa ce a mancat sau a baut apa, stres,unele mancaruri sau alimente ce pot fermenta, predispozitie genetica etc.
Ca rase cu predipozitie enumeram: Marele Danez, Setter Irlandez, Doberman, Ciobanesc German, Saint Bernard, Ciobanescul Mioritic, Boxer, Dalmatian, Pointer, Dog de Bordeaux, Dog Argentinian, Basset Hound, Shar-Pei.
Metodele de prevenire sunt strict legate de cauzele amintite, de aceea este important sa hraniti animalul de doua ori pe zi, nu iesiti la alergat imediat dupa ce a mancat, si nici dupa ce depune efort intens sa il hraniti. Apa, de asemenea nu trebuie sa i-o dati imediat dupa ce a mancat, ar trebuie lasat in repaus macar 30 de minute.
Diagnosticul de dilatatie gastrica se pune pe baza semnelor clinice si a datelor anamnetice, dar si a radiografiei iar tratamentul este unul complex si este reprezentat de perfuzie pentru a fi inlaturat socul, administrarea de carbune medicinal pentru a absorbi gazele intestinale dar si administrarea de antispatice. Medicul veterinar este singurul in masura sa stabileasca protocolul de tratament pentru animalul dumneavoastra, aceasta in functie si de semnele clinice. 

In caz de torsiune gastrica, obligatoriu se intervine chirurgical pentru repunerea in pozitia a stomacului. In cazul torsiunii este necesara o interventie chirurgicala pentru repunerea in pozitie anatomica a stomacului. Cu aceasta ocazie se va efectua si gastropexia stomacului adica atasarea stomacului de peretele abdominal, deoarece daca aceasta manevra nu este efectuata, riscul de recidiva este foarte mare.

Vino să ne cunoști

Dr. Orlando cazan, medic veterinar

Dr. Orlando Cazan

Medic veterinar

Program Non-Stop

spital veterinar non stop bucuresti ilfov

SPITAL VETERINAR NON-STOP

clinica veterinara non-stop pipera tunari ilfov

CLINICĂ VETERINARĂ
NON-STOP