Pupici pentru căței: cât de sănătos este să îți săruți animalul de companie

Spitalul și Clinica Veterinară cu servicii medicale complexe, disponibile non-stop, 24/7, inclusiv de sărbători

Venim acasă, ne găsim câinele la ușa, dând din coadă, țopăind, bucuros de musafiri, iar noi repede lăsăm ce avem jos și îl luăm în brațe. Nu ne oprim doar aici. Mulți dintre noi avem foarte bine întipărit în rutina zilnică pupatul câinelui pe bot. Dacă nu chiar așa, atunci măcar îl lăsăm să ne lingă pe față. Dar este bine sau puțină iubire nu face rău nimănui?

O mulțime de proprietari de animale își sărută animalele de companie, până și eu fac asta. Totuși, rar ne întrebăm cât de sănătos este pupatul câinelui pe bot. La urma urmei, gura animalului este la fel de curată ca a noastră?

Sănătatea orală a animalului de companie

Dacă ți-ai pus și tu întrebarea de mai sus, răspunsul este: “Nu neapărat”. Acest articol nu are scopul de a te influența să îți schimbi comportamentul. Ne dorim să alegi informat, cunoscând posibilele riscuri. Gândește-te la ceea ce mănâncă, la ceea ce linge și pe unde își bagă botul – prin coșul de gunoi, prin posteriorul altui câine etc. Câinii își curăță botul cu limba, iar acesta poate fi expus la diferite bacterii, germeni sau paraziți din mediu. În plus, câinii pot să miroasă și să lingă obiecte sau zone care pot fi murdare sau contaminate. Astfel, pupatul câinelui pe bot poate fi un mod de a transfera bacterii sau infecții de la animal la om.

De asemenea, anumite rase de câini pot avea probleme de sănătate la nivelul nasului sau al pielii din jurul botului. Manipularea acestor zone poate agrava problemele existente.

Pupatul câinelui pe bot: riscuri pe care trebuie să le cunoaștem

În general, este important să îți speli mâinile după ce ai interacționat cu un animal de companie. Recomandarea de siguranță este să eviți pupatul câinelui pe bot dacă îți este teamă de riscul de infecție sau dacă animalul are probleme de sănătate. În general, respectivele bacterii de pe botul animalului nu sunt foarte dăunătoare. Există chiar studii care analizează modul în care acestea ne stimulează sistemul imunitar. 

Gurile umane, similar animalelor, au o mare varietate de bacterii. Din fericire, cele mai multe dintre ele nu ne fac rău, însă există și excepții. Paraziții, cum ar fi limbricii, teniile, viermii rotunzi, Giardia, despre care pot fi transmiși de la câine la om prin lins.

riscuri ale pupatului câinelui

Poți citi mai multe în Giardioza, o boală care poate pune în pericol animalele | Din seria “Boli comune omului și animalelor”. Salmonella, de asemenea, poate fi transmis de la câine la om, sau invers. Pisicile, de exemplu, pot avea Bartonella sau toxoplasmoză, boli zoonotice comune omului și animalelor.

Categoriile la risc

Cu atât mai mult ar trebui evitat pupatul câinelui pe bot dacă nu ai o stare de sănătate bună. Persoanele cu un sistem imunitar slab ar trebui să evite pur și simplu să își sărute animale de companie. Iar aici includem copii mici, gravidele și cei cu un status imunitar precar. Explicația este că o imunitate slabă limitează capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor.

Multe dintre bacteriile de la câini și pisici sunt același tip de bacterii ca la oameni. Dacă proprietarii practică igienă orală a animalelor, cum ar fi spălatul pe dinți, gura animalului poate fi chiar mai curată decât una umană. Este sigur să săruți un câine, la fel de sigur ca o persoană.

Dr. Paul Maza, co-director al Centrului de sănătate, la Colegiul de Medicină Veterinară de la Universitatea Cornell (sursa: FOX News)

Își dorește sau nu câinele să fie pupat pe bot

Câinii comunică prin miros. Pupatul pe bot poate fi o modalitate pentru ei de a obține informații despre mediul lor și despre alte ființe vii. De asemenea, poate fi o modalitate pentru câini de a arăta afecțiune și de a-și consolida legătura cu stăpânii lor sau cu alți câini.

Este important să fim atenți la semnalele pe care le dă câinele nostru. Dacă trebuie să respectăm limitele sale personale, să o facem. Dacă animalul nu dorește să fie pupat pe bot, ar fi de dorit să găsim alte modalități de a-i arăta afecțiunea noastră.

Igiena orală a animalului de companie

Igiena orală este foarte importantă pentru sănătatea generală a animalelor de companie, în special a câinilor și pisicilor.

gesturi de afectiune fata de animale

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă mențineți animalul de companie sănătos printr-o igienă orală corectă și eficientă.

  • Periajul dinților este un aspect foarte important al igienei orale a animalelor de companie. Folosește o periuță de dinți specială pentru câini sau pisici. La fel și o pastă de dinți specială pentru ele. Periajul dinților ar trebui să fie efectuat cel puțin o dată pe zi pentru a îndepărta placa bacteriană și a preveni acumularea tartrului.
  • Hrana uscată poate ajuta la menținerea sănătății dentare. Cea umedă poate fi mai palatabilă pentru câini și pisici. Hrana uscată poate ajuta la curățarea dinților și la prevenirea acumulării de placă bacteriană.
  • Jucăriile pentru mestecat, cum ar fi oasele din piele de vacă sau jucăriile de cauciuc, pot ajuta la curățarea dinților și la prevenirea acumulării de placă bacteriană. Asigură-te că jucăria este potrivită pentru dimensiunea și starea de sănătate a animalului.
  • Vizitele regulate la veterinar sunt importante pentru a te asigura că sănătatea dentară a animalului de companie este în stare bună. Medicul veterinar poate face o evaluare a stării dentare și poate recomanda tratamente sau îngrijiri dentare suplimentare.
  • Curățarea limbii poate ajuta la prevenirea mirosului neplăcut al gurii și la îndepărtarea bacteriilor de pe suprafața limbii. Utilizează o periuță de dinți specială pentru a curăța limba animalului sau poți utiliza un curățător de limbă special conceput pentru animale de companie.

Medicul veterinar, persoana potrivită pentru a oferi soluții și răspunsuri avizate despre pupatul câinelui pe bot

Igiena orală este un aspect important al sănătății generale a animalului tău de companie. Poate ajuta la prevenirea bolilor dentare și a altor probleme de sănătate asociate. Asigură-te că te ocupi de igiena orală a animalului de companie în mod regulat. Mai exact, că îl aduci la veterinar pentru evaluări regulate ale sănătății dentare și pentru un detartraj profesional.

pupatul câinelui pe bot

În concluzie, din punct de vedere medical nu este sănătos și nici recomandat să îți săruți câinele, cum de altfel nu este sănătos și nici recomandat să fumezi.

Vino să ne cunoști

Dr. Orlando cazan, medic veterinar

Dr. Orlando Cazan

Medic veterinar

Program Non-Stop

spital veterinar non stop bucuresti ilfov

SPITAL VETERINAR NON-STOP

clinica veterinara non-stop pipera tunari ilfov

CLINICĂ VETERINARĂ
NON-STOP