Giardia, cu boala declanșată – giardioza, este comună oamenilor și animalelor. Deși rămâne majoritar fără simptomatologie evidentă, atunci când există, simptomatologia este una violentă. Iată la ce să te aștepți, care sunt simptomele pentru giardia la câini și pisici, și află care sunt riscurile la care le supui.
Ce este giargia, un parazit atât de cunoscut
Giardia este un parazit unicelular care poate infecta oamenii și animalele, inclusiv câinii și pisicile. Acesta trăiește în intestinul subțire și poate cauza diaree acută sau cronică, greață, vărsături, pierdere în greutate și alte simptome digestive.
Am ales sa vorbim despre Giardioza deoarece este una dintre cele mai raspandite zoonoze (prin zoonoza se intelege boala a animalului transmisibila la om) si des intalnit in randul proprietarilor de animale.
Giardioza se refera la o infectie intestinala, cauzata de un parazit Giardia, fiind cel mai comun parazit intestinal al omului dar si al animalelor. La ora actuala sunt cunoscute foarte multe specii de Giardia, dar cel mai frecvent intalnit este reprezentat de Giardia lamblia.
Principal cauza este data de ingerarea de materii fecale infectate cu chisturi de paraziti Giardia. Insa cea mai frecventa este transmiterea pe calea apei, deoarece parazitul prefera mediul rece si umed.
De asemenea, consumul de fructe si legume nespalate care au intrat in contact cu solul sau apele curgatoare, precum si consumul de apa nefiltrata din balti, fantani, lacuri poate fi rezervor si sursa de contaminare cu Giardia atat la oameni cat si la caini, pisici sau alte animale
Transmiterea de la animale la om se face si prin contact direct sau indirect cu fecalele animalelor si constau in nerespectarea manurilor de igiena si preventie a parazitilor intestinali, de aceea Giardioza mai poate fi numita si BOALA MAINILOR MURDARE.
De cele mai multe ori boala poate debuta asimptomatic dar sunt si cazuri in care debuteaza cu diaree acuta sau cronica, deshidratare, lipsa poftei de mancare, slabire, letargie.
Medicul veterinar este cel care pune diagnosticul de Giardioza, excluzand alte posibilitati de infectie intestinala cum ar fi maldigestia, malabsorbita, boli inflamatorii intestinala si este singurul care va poate recomanda o optiune de tratament pentru animalul dumneavoastra.
In cadrul CLINICII VETERINARE VETLIFE DR. CAZAN se poate pune diagnosticul de Giardioza cu ajutorul kitului de testare Giardia Ag, fiind o metoda rapida de verificare si detectare a antigenului Giardia din fecalele cainilor si pisicilor. De asemenea CLINICA VETERINARA VETLIFE DR. CAZAN colaboreaza cu laboratoare specializate ce va pot oferi alte metode de diagnosticare a GIARDIOZEI precum examinarea microscopica a fecalelor (examen coproparazitologic) dar si prin metoda ELISA (metoda imunoenzimatica de detectare a antigenului Giardia din fecale).
Tratamentul se face de obicei ambulatoriu, se prescriu medicamente pe baza de metronizadol cu exceptiile cazurilor in care animalul este slabit si prezinta diaree severa pana la deshidratare. Chiar dupa tratament se recomanda sa se repete testul de giardia pentru a sti cu siguranta daca parazitul a fost eliminat.
Boala trebuie tratata ca atare deoarece sanatatea dumneavoastra depinde si de sanatatea animalului din casa.