Puiul de caine – intrebari frecvente

Spitalul și Clinica Veterinară cu servicii medicale complexe, disponibile non-stop, 24/7, inclusiv de sărbători

Fie ca intentioneaza sa isi cumpere un catelus sau au deja unul, majoritatea proprietarilor sau viitori proprietari de animale au foarte multe nelamuriri legate de cresterea, educatia si alimentatia acestora.
Clinica Vetlife Dr Cazan vine in sprijinul dumneavoastra si va raspunde la cele mai frecvente intrebari adresate de catre proprietarii de animale atunci cand s-au prezentat la clinica. Pentru intrebari suplimentare sau alte nelamuriri va stam la dispozitie 24/24h la numerele de telefon : 0740 074 024 / 021 267 44 24 sau la CLINICA VETERINARA VETLIFE DR CAZAN de pe B-dul Pipera nr. 47 ( vis-à-vis de Mega Image ).

1. DE UNDE POT SI IMI RECOMANDATI SA ACHIZITIONEZ UN CAINE ? ADAPOST LOCAL, UN CRESCATOR AUTORIZAT, DE PE INTERNET SAU UN PETSHOP ?

Avand in vedere situatia cainilor maidanezi cu care se confrunta tara noastra in momentul de fata, recomandarea ar fi sa adoptati un catel dintr-un adapost, poti salva un suflet nevinovat. Daca totusi optati pentru un caine de rasa trebuie sa fiti precauti si sa va orientati catre un crescator autorizat sau un vecin, prieten, persoana de incredere – exclus internet sau samsari.
Cere intotdeauna sa vezi parintii cainelui,verifica sa fie curat fara scurgeri oculare,urme de scaun diareic, cere carnetul de sanatate – acesta trebuie sa contina o prima deparazitare si un prim vaccin cu parafa unui medic veterinar iar catelul nu trebuie sa fie mai mic de 6 saptamani. 

2. Carnet, vaccinare, deparazitate interna si externa, microcip – CAND, CUM, UNDE?

Protocolul de vaccinare pentru caine este format din 4 vaccinuri, se incepe de la varsta de 6 saptamani si se repeta din 2 in 2 saptamani. Odata cu primul vaccin i se va intocmi si carnetul de sanatate iar ultimul vaccin este reprezentat de POLIVALENTUL CU ANTIRABIC si tot atunci este obligatorie microciparea si inregistrarea in baza nationala de date RECS.
Deparazitarea interna se incepe de la varsta de 5 saptamani cu un rapel la 14 zile iar ulterior intretinerea se face o data la 3 luni pe toata perioada vietii.
Deparazitarea externa se face 1 data pe luna, pe toata perioada anului. (OBS: daca animalul nu iese din casa, nu prezinta paraziti externi si nu intra in contact cu nici un alt animal se poate amana deparazitarea externa pana la terminarea perioadei de vaccinare).
Dupa ce s-a terminat vaccinarea obligatorie se poate opta si pentru unele vaccinuri optionale cum ar fi cele impotriva tusei de canisa, boreliozei, coronavirozei. 

3. CAINELE MEU ARE 2 LUNI DE ZILE, ESTE VACCINAT, ARE 2 VACCINURI FACUTE, POT IESI CU EL AFARA? II POT FACE BAIE?

NU. Vaccinarea completa se realizeaza in jurul varstei de 3 luni, dupa ce s-au efectuat toate cele 4 vaccinuri obligatorii. Chiar daca are 2 vaccinuri, acestea nu ii confera o imunitatea completa impotriva bolilor mortale cum ar fi PARVOVIROZA, BOALA CARRE (JIGODIA). Asadar, nu are voie sa iasa afara si intre in contact cu nici un alt animal chiar daca este vaccinat si sanatos. De asemenea nu se recomanda sa faca baie apa si sampon deoarece poate raci, iar un antibiotic ii va amana vaccinarea.
La PETSHOP-ul deschis NON-STOP din cadrul CLINICII VETERINARE VETLIFE DR CAZAN puteti gasi o gama variata de sampoane uscate pentru puiutul dumneavoastra, servetele umede cu care il puteti curata dar si covorase absorbante pe care isi pot face nevoile in perioada de vaccinare. 

4. CUM IL POT EDUCA / DISCIPLINA SA MA ASCULTE SI SA NU STRICE SAU SA ROADA DE PRIN CASA CANAPEAUA SI ALTE LUCRURI ?

In primul rand trebuie sa va impuneti asupra lui, sa stie ca dumneavoastra sunteti stapanul, sa il mustrati intr-un mod ferm (sa ii spuneti pe un ton ferm „NU” sau „STOP”) atunci cand face un lucru gresit si sa il recompensati / laudati atunci cand este cuminte si ascultator. Cainele trebuie disciplinat de indata ce greseala a fost facuta sau dinainte cand observati ca intentioneaza sa faca ceva gresit, altfel daca il certati la ceva timp dupa ce acesta a facut ceva gresit este inutil si chiar daunator. 

5. CE II DAU SA MANANCE? ALTE SUPLIMENTE, VITAMINE? 

Se recomanda sa ii dati animalului dumeavoastra o mancare de buna calitate (super premium) adaptata varstei si taliei: Proplan Purina, Hill’s, Taste of the wild. Din punctul nostru de vedere si din experienta proprie (cu animalele noastre de acasa) va recomandam sa il obisnuiti cu hrana uscata deoarece are avantajele de a fi hranitoare si usor de digerat, pastreaza dintii sanatosi si este mult mai usor de pastrat. Din cand in cand o puteti amesteca si cu hrana umeda – conserva.
NU se recomanda sa ii dati fructe (mai ales struguri), dulciuri, carne cruda, mezeluri. Iar daca doriti sa ii mai diversificati mancarea ii puteti gati din cand in cand orez fiert cu legume si carne de vita.
Pentru a trece mai usor peste perioada de schimbare a dentitiei ii puteti lua jucarii de ros, oase comestibile din piele de vita. ( ATENTIE: cat sunt mici nu constientizeaza si au tendinta de a inghiti orice, de aceea va recomandam sa il supravegheati atunci cand se joaca si sa aruncati bucatile mici de oase pe care le pot inghiti intregi)
VITAMINIZARE: Pana la varsta de 1 an – 1 an si jumatate cateii sunt intr-o continua crestere si de aceea se recomanda sa ii dati vitamine cu calciu si minerale pe toata acesta perioada, fara intreruperi. 

6. CAT DE DES SI IN CE CANTITATE AR TREBUI SA II DAU SA MANANCE?

Un catelus ar trebui sa fie hranit de aproximativ trei ori pe zi, pana cand ajunge la varsta de sase luni. Mesele trebuie sa fie programate regulat pentru dimineata, dupa-amiaza si seara. Dupa varsta de sase luni, frecventa meselor ar trebui scazuta si anume de doua ori pe zi – dimineata si seara. La cateii de talie mare se poate da hrana si o singura data pe zi, dimineata sau seara, asta depinde doar de dumneavoastra cum va obisnuiti cainele, ambele variante fiind corecte si nu pot sa ii afecteze in nici un fel sanatatea companionului dumneavoastra.
In privinta cantitatii aceasta poate varia de la o firma de mancare la alta, se stabileste in functie de greutatea cainelui, de nevoile acestuia, de talie si de aceea va recomandam sa discutati cu medicul dumneavoastra despre cantitatea de mancare necesara zilnic.

7. CAINELE MEU ISI MANANCA PROPRIILE FECALE. DE CE?

Pui au tendinta de a-si manca propriile fecale, sau pe ale altor caini deoarece acestia imita comportamentul mamei lor. Mamele isi curata frecvent puiutii, ii curata in zona anusului iar acestia imita acest comportament. Acest comportament poate fi descurajat certandu-l, sau pur si simplu va inceta sa isi manance propriile fecale odata cu cresterea in varsta. In unele cazuri, comportamentul poate fi, de asemenea, cauzat de proasta digestie, malnutritie, sau plictiseala. 

8. CE BOLI POT FI TRANSMISE DE LA CAINE LA OM?

Bolile parazitare, virale sau bacteriene transmisibile de care animale omului poarta denumirea de zoonoze. O atentie sporita trebuie indreptata catre copiii mici, bebelusi si catre femeile insarcinate al caror sistem imunitar este slabit.
Cele mai grave sunt reprezentate de rabia (turbarea), salmoneloza, bruceloza, tuberculoza.
Micozele si eczemele sunt des intalnite si pot fi luate prin contactul direct cu secretiile, blana si pielea animalului bolnav. Parazitozele (Giardia, Echinococoza, Toxocara ) au o incidenta crescuta si este des intalnita la oameni.
Atata timp cat animalul dumneavoastra este deparazitat periodic, vaccinat anual si se respecta normele de igiena ( sa va spalati pe maini dupa ce v-ati jucat cu cainele, sa nu il pupati in bot etc) riscul ca dumneavoastra sa va imbolnaviti este foarte scazut.

Vino să ne cunoști

Dr. Orlando cazan, medic veterinar

Dr. Orlando Cazan

Medic veterinar

Program Non-Stop

spital veterinar non stop bucuresti ilfov

SPITAL VETERINAR NON-STOP

clinica veterinara non-stop pipera tunari ilfov

CLINICĂ VETERINARĂ
NON-STOP