Totul despre puiul de câine: când trebuie vaccinat, ce mănâncă și când are voie afară

Spitalul și Clinica Veterinară cu servicii medicale complexe, disponibile non-stop, 24/7, inclusiv de sărbători

Fie că intenționezi să îți cumperi un cațeluș sau ai deja unul, cu siguranță îți pui o grămadă de întrebări legate de creșterea, educația și alimentația lui, astfel încât să poți avea cât mai bine grijă de el. În acest articol, îți venim în ajutor cu câteva întrebări și răspunsuri despre îngrijirea puiului de câine, pe care ai putea să ți le pui și tu.

Îngrijirea puiului de câine: de unde îl cumperi și la ce să fii atent

Dacă planifici să aduci acasă un cățeluș, cu siguranță te întrebi de unde ai putea să îl iei:

 • de la un adăpost local;
 • de la un crescător autorizat;
 • de pe Internet;
 • de la un petshop.

În cazul în care nu cauți o anumită rasă, și îți dorești doar un pui de câine, noi, cei de la Vetlife Dr.Cazan, îți recomandăm să adopți unul, dintr-un adăpost. Dacă, totuși, îți dorești un câine de rasă, fii precaut și nu îl achiziționa de oriunde. Orientează-te către un crescător autorizat sau către o persoană de încredere: vecin, prieten, rudă, excluzând varianta cumpărării unui pui de câine de pe internet.

adoptarea unui pui de caine

Indiferent de unde alegi să îl iei, îți recomandăm să ceri întotdeauna vânzătorului să îi vezi părinții puiului de câine. De asemenea, verifică cățelul să fie curat, fără scurgeri oculare, urme de scaun diareic și să fie energic.

Totodată, cere-i vânzătorului carnetul de sănătate al puiului de câine. Acesta trebuie să conțină informații legate de:

 • o primă deparazitare;
 • un prim vaccin.

Informațiile trebuie să conțină parafa unui medic veterinar. De asemenea, cățelul nu trebuie să fie mai mic de 6 săptămâni. 

Îngrijirea puiului de câine: când se face vaccinarea

Protocolul de vaccinare pentru câine este format din 4 vaccinuri. Primul este administrat de la vârsta de 6 săptămâni. Ulterior, vaccinul se repeta din 2 în 2 săptămâni. Odată cu primul vaccin, i se va elibera și carnetul de sănătate.

Acordă o atenție deosebită calendarului de vaccinare și realizează schema completă. În videoul următor, dr. Orlando Cazan vorbește despre riscurile la care expui câine prin vaccinarea incompletă.

Ultimul vaccin din schema de imunizare este reprezentat de polivalentul cu antirabic. Tot atunci, la ultima vaccinare, i se va face microciparea obligatorie și înscrierea în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS), care este o bază națională.

Îngrijirea puiului de câine: deparazitarea

Deparazitarea internă trebuie să înceapă de la vârsta de 5 săptămâni, cu un rapel după 14 zile. Ulterior, întreținerea se face o dată la 3 luni, pe toată perioada vieții animalului.

Și asta în timp ce deparazitarea externă se face o dată pe lună, pe toată perioada anului. Dacă animalul nu iese din casă, nu prezintă paraziți externi și nu intra în contact cu nici un alt animal, se poate amâna deparazitarea externă, până la încheierea perioadei de vaccinare. Dupa ce s-a terminat vaccinarea obligatorie, se pot face și unele vaccinuri opționale. Printre acestea, se numără cele împotriva:

 • tusei de canisă;
 • boreliozei;
 • coronavirozei. 

Când pot ieși cu puiul de câine afară

Dacă câinele tău are două luni și două vaccinuri făcute, nu poți ieși cu el afară. Vaccinarea completă se realizează în jurul vârstei de 3 luni, după ce s-au efectuat toate cele 4 vaccinuri obligatorii. Chiar dacă are 2 vaccinuri, acestea nu îi conferă o imunitatea completa împotriva bolilor mortale, cum ar fi:

 • parvoviroza;
 • boala Carre (jigodia).

Așadar, nu are voie să iasă afară și nici să intre în contact cu un alt animal, chiar dacă acela este vaccinat și sănătos.

îngrijirea puiului de câine -când îl scot afară

De asemenea, nu se recomandă să îi faci baie, cu apă și șampon. Și asta deoarece poate răci, iar un antibiotic îi va anula vaccinarea.

Îngrijirea puiului de câine: cum să îl dezveți să roadă și să strice lucruri

Puiul de câine are tendința să roadă și să zgârie lucruri. Poate strica astfel mobila, încălțăminte și alte obiecte la care are acces. Pentru a-l dezvăța de acest obicei, în primul rând, trebuie să te impui asupra lui, cu fermitate. Cățelul trebuie să știe cine este stăpânul lui. În acest scop, mustră-l pe un ton ferm, spunându-i “nu” sau “stop” ori de câte ori face un lucru interzis. Totodată, recompensează-l și laudă-l atunci când este cuminte și ascultător.

Câinele trebuie disciplinat și corectat de îndată ce a făcut o greșeală sau chiar dinainte, când observi că intenționează să facă ceva greșit. Dacă îl cerți la ceva timp după ce a făcut ceva greșit este inutil și chiar dăunator. 

Îngrijirea puiului de câine: ce îi dau să mănânce

Se recomandă să îi dai animalului tău o mâncare de calitate, super premium, adaptată vârstei și taliei sale. Poți opta pentru Proplan Purina, Hill’s, Taste of the wild. În magazinul clinicii noastre găsești produse de calitate, pe care ți-o pot recomanda specialiștii noștri, în funcție de nevoile câinelui tău.

Obisnuiește-l cu hrană uscată, deoarece prezintă următoarele avantaje:

 • este hrănitoare și usor de digerat;
 • păstrează dinții sănătoși;
 • este mult mai ușor de păstrat.

Din când în când, poți amesteca hrana umedă de la conservă cu cea uscată.
Atenție! Pentru evitarea problemelor digestive, nu îi da fructe, mai ales struguri, dulciuri, carne crudă, mezeluri. Dacă vrei să îi mai diversifici mâncarea, poți să îi prepari orez fiert cu legume și carne de vită.

Pentru a trece mai ușor peste perioada de schimbare a dentiției, îi poți lua jucării speciale pentru ros sau oase comestibile, din piele de vita. Stai însă cu ochii pe el, pentru că atunci când este mic, puiul de câine are tendința de a înghiți orice. Îți recomand să îl supraveghezi atunci când se joacă și să nu îi dai bucățele de oase pe care le poate înghiți întregi.

îngrijirea puiului de câine - cât îi dau să mănânce

În ceea ce privește administrarea de vitamine, trebuie să știi că până la vârsta de 1 – 1,5 ani, cățeii sunt într-o continuă creștere și de aceea, se recomandă să îi dai vitamine cu calciu și minerale în toată acestă perioadă, fără întreruperi. Medicii clinicii Vetlife îți pot face recomandările potrivite. Sună chiar acum la 0740 074 024, pentru orice întrebare pe care o ai sau pentru un consult.

Îngrijirea puiului de câine: cât de des și în ce cantitate să îl hrănesc

Un cațelus ar trebui să fie hrănit de aproximativ 3 ori pe zi, până la vârsta de șase luni. Mesele trebuie să fie programate regulat, respectiv: dimineața, prânz și seara. După vârsta de șase luni, frecvența meselor ar trebui scăzută la două pe zi, dimineața și seara.

Cățeii de talie mare pot fi hrăniți și o singură dată pe zi, dimineața sau seara, în funcție de cum îl obișnuiești. Ambele variante sunt corecte și nu îi afectează în niciun fel sănătatea.

În privința cantității, aceasta poate varia în funcție de producătorul de hrană. Cantitatea se stabilește în funcție de greutatea câinelui, de nevoile acestuia și de talia lui și este scrisă pe etichetă. De obicei, se recomandă să discuți cu medicul veterinar în legătură cu cantitatea de mâncare necesară zilnic.

De ce își mănâncă puiul de câine propriile fecale

Pui au tendința de a-și mânca propriile fecale sau pe ale altor câini, deoarece aceștia imită comportamentul mamei lor. Mamele își curăță frecvent puiuții, îi curată în zona anusului, iar aceștia imită comportamentul. Pentru a-l descuraja, îți recomandăm să îi interzici pe un ton ferm. Odată cu creșterea în vârstă, va înceta să facă acest lucru neplăcut.

În unele cazuri, comportamentul poate fi cauzat și de o digestie defectuoasă, malnutriție sau plictiseală. 

Un alt obicei ciudat al câinilor mari și mici este învârtitul în jurul cozii, despre care poți afla mai multe din articolul Alergatul în jurul cozii: cauze .

Ce boli pot fi transmise de la câine la om

Bolile parazitare, virale sau bacteriene care se transmit de la animale la om, poartă denumirea de zoonoze. O atenție sporită trebuie îndreptată către copiii mici, bebeluși și către femeile însărcinate, al căror sistem imunitar este slăbit.

boli transmise de la câine la om

Cele mai grave zoonoze sunt:

 • rabia (turbarea);
 • salmoneloza;
 • bruceloza;
 • tuberculoza.

Micozele și eczemele sunt des întâlnite și pot fi luate prin contactul direct cu secrețiile, blana și pielea animalului bolnav. Parazitozele (Giardia, Echinococoza, Toxocara ) au o incidență crescută și sunt des întâlnite la oameni.

Atât timp cât animalul tău este deparazitat periodic, vaccinat anual și respecți normele de igienă, respectiv să te speli pe mâini după ce te-ai jucat cu câinele, să nu îl pupi pe bot, etc, riscul sa te îmbolnăvești este foarte scăzut. Despre pupatul câinelui, chiar dacă este doar un pui, poți afla mai multe din articolul Pupici pentru căței: cât de sănătos este să îți săruți animalul de companie.

Pentru orice fel de problemă sau urgență medicală pe care o întâmpini cu animalul tău de companie, contactează-ne cu încredere. Medicii cu experiență ai Vetlife Dr Cazan îți vin în ajutor, fiind disponibili non-stop, atât la telefon 0740 074 024 , cât și în clinică.

Vino să ne cunoști

Dr. Orlando cazan, medic veterinar

Dr. Orlando Cazan

Medic veterinar

Program Non-Stop

spital veterinar non stop bucuresti ilfov

SPITAL VETERINAR NON-STOP

clinica veterinara non-stop pipera tunari ilfov

CLINICĂ VETERINARĂ
NON-STOP