Boala comună omului și animalelor: giardioza pune în pericol viața patrupedului

Spitalul și Clinica Veterinară cu servicii medicale complexe, disponibile non-stop, 24/7, inclusiv de sărbători

Giardioza este o infecție parazitară frecventă, care poate provoca diaree la câini și pisici. Boala se poate transmite la om. Parazitul intestinal, numit Giardia, poate fi contractat prin contactul direct cu animalul, dar se poate găsi și în sol, alimente și apă, contaminate cu fecale. Unele animale infectate pot fi asimptomatice. De obicei, manifesta simptome animalele mai tinere sau cele cu sistem imunitar slăbit. Animalele se pot reinfecta cu usurință, de aceea este necesară administrarea unui tratament pentru giardioză, eficient. Pe lângă acesta, este necesară dezinfectarea și gestionarea mediului înconjurător. Află din continuarea acestui articol în ce constă tratamentul, dar și cum să recunoști simptomele bolii.

Parazitul intestinal Giardia provoacă giardioza, boală comună oamenilor și animalelor. Deși în majoritatea cazurilor, nu există semne evidente, atunci când există, simptomatologia este una violentă.

Simptome

Giardia trăiește în intestinul subțire și poate cauza:

  • diaree acută sau cronică;
  • greață;
  • vărsături;
  • pierdere în greutate;
  • alte simptome digestive.
testare pentru giardioza

Fiind una dintre cele mai răspândite zoonoze, respectiv boală a animalului, transmisibilă la om, este des întâlnită în rândul proprietarilor de animale. În prezent, sunt cunoscute mai multe specii de Giardia, dar cel mai frecvent întâlnită este reprezentată de Giardia lamblia.

Cauze

Principala cauză a giardiozei o reprezintă ingerarea de materii fecale infectate cu chisturi de paraziți Giardia, insă cea mai frecventă este transmiterea pe calea apei. Parazitul preferă mediul rece și umed.

Alte surse de contaminare cu Giardia mai pot fi:

  • consumul de fructe și legume nespălate, care au intrat în contact cu solul sau apa contaminate;
  • consumul de apă nefiltrată, din bălți, fântâni, lacuri sau un rezervor cu apă contaminată.

Transmiterea de la animal la om

Transmiterea de la animale la om se face atât prin contact direct, cât și indirect, cu fecalele animalelor. Infectarea este cauzată de nerespectarea măsurilor de igienă și prevenire a infectării cu paraziți intestinali. Din acest motiv, giardioza mai poate fi numită și boala mâinilor murdare.

De cele mai multe ori, boala se poate instala asimptomatic, dar sunt și cazuri în care debutează cu:

  • diaree acută sau cronică;
  • deshidratare;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • pierdere semnificativă în greutate;
  • letargie.

Despre alte afecțiuni pe care le poate semnala lipsa poftei de mâncare, poți afla mai multe din explicațiile oferite de dr. Orlando Cazan, în videoul următor:


Atenție însă că animalul tău poate prezenta aceleași simptome și în caz de alte afecțiuni. De aceea, este important să îți duci câinele sau pisica la cabinetul veterinar. Astfel, medicul veterinar este cel care pune diagnosticul de giardioză, excluzând alte afecțiuni legate de infecția intestinală cum ar fi:

  • maldigestia;
  • malabsorbția;
  • boli inflamatorii intestinale.

Un alt parazit care se poate transmite de la animal la om este și toxoplasmoza, despre care poți afla mai multe din articolul Toxoplasma, parazitul pentru care NU există vaccin și care se transmite de la animal la om

Testare, înainte de administrarea unui tratament pentru giardioză

De asemenea, medicul veterinar este singurul în măsură să recomande un tratament pentru giardioză. Dacă pisica sau câinele tău prezintă simptome de giardioză, te așteptăm la Vetlife Dr. Cazan pentru un diagnostic precis și un tratament pentru giardioză, eficient. Te poți programa la 0740 074 024 sau poți veni cu animăluțul tău direct în clinică. La Vetlife Dr. Cazan, funcționăm după un program non-stop.

Înainte de un tratament pentru giardioză, realizăm testarea chiar la noi în clinică. Aceasta se face cu ajutorul kitului de testare Giardia Ag. Aceasta este o metodă rapidă de verificare și detectare a antigenului Giardia, din fecalele câinilor și pisicilor.

De asemenea, specialiștii Vetlife Dr. Cazan colaborează cu laboratoare specializate, ce pot oferi alte metode de diagnosticare a giardiozei, precum examinarea microscopică a fecalelor (examen coproparazitologic). Totodată, testarea se poate realiza și prin metoda ELISA, respectiv metoda imunoenzimatică de detectare a antigenului Giardia din fecale.

Tratament pentru giardioză

În ceea ce privește administrarea unui tratament pentru giardioză, aceasta se face, de obicei, ambulatoriu.

clinica tratament pentru giardioza

Un tratament pentru giardioză eficient constă în medicamente pe bază de metronizadol, excepție făcând cazurile în care animalul este slăbit și prezintă diaree severă, până la deshidratare.

După terminarea respectivului tratament pentru giardioză, se recomandă repetarea testului de giardia. În acest fel, vom ști cu siguranță dacă parazitul a fost eliminat.

Tratarea giardiozei la animal este foarte importantă deoarece de succesul acesteia depind atât starea de sănătate a ta și a familiei tale, cât și a animalului.

Fie că este vorba despre giardioză, o altă problemă de sănătate cu care se confruntă animalul tău sau cosmetică, te așteptăm în clinică. De asemenea, pentru orice întrebare, ne poți sunt oricând la 0740 074 024.

Vino să ne cunoști

Dr. Orlando cazan, medic veterinar

Dr. Orlando Cazan

Medic veterinar

Program Non-Stop

spital veterinar non stop bucuresti ilfov

SPITAL VETERINAR NON-STOP

clinica veterinara non-stop pipera tunari ilfov

CLINICĂ VETERINARĂ
NON-STOP