Toxoplasma: parazitul pentru care NU există vaccin, de la animale la om | Simptome

Spitalul și Clinica Veterinară cu servicii medicale complexe, disponibile non-stop, 24/7, inclusiv de sărbători

Daca ai un caine sau o pisica care au acces atat in casa, cat si afara, ar putea fi purtatori de Toxoplasma gondii. Este vorba despre un parazit care provoaca toxoplasmoza. Aceasta este una dintre cele mai frecvente boli parazitare. Infecteaza aproape toate animalele cu sange cald, inclusiv animalele de companie si oamenii. Este important sa ii recunosti simptomele, dar si riscurile, cu atat mai mult cu cat nu exista un vaccin impotriva parazitului. Desi se cunoaste ca pisicile transmis acest parazit, el poate fi contractat si sub alte forme. Poate fi luat din carnea insuficient preparata sau fructele si legumele nespalate. Despre toate acestea, dar si despre cum iti poti proteja animalul de companie si, implicit, pe tine, de contractarea toxoplasmozei, vorbim, pe larg, in continuarea acestui articol.

Ciclul de viata al parazitului Toxoplasma gondii este unul complex si implica doua tipuri de gazde:

  • gazde definitive, in care parazitul se reproduce si formeaza oua, numite oochisturi;
  • gazde intermediare, in care se reproduce de la sine si se grupeaza in interiorul chisturilor.

Pisicile, singurele gazde definitive pentru Toxoplasma

Pisicile salbatice si domestice sunt singurele gazde definitive pentru Toxoplasma gondii. Iata cum se infecteaza. Cand o pisica prinde si mananca o prada infectata, precum soareci sau sobolani, sau carne cruda, parazitul este eliberat din chisturi in tractul digestiv al pisicii. Acolo se inmulteste si produce oochisturi.

Pisicile infectate excreta apoi milioane de oochisturi, in fecale. Oochisturile sunt foarte rezistente. Pot supravietui in mediu mai mult de 1 an.

In plus, unii dintre parazitii Toxoplasma gondii, eliberati din chisturile din carnea infectata, vor patrunde mai adanc in peretele intestinului pisicii. Acolo, se vor inmulti sub o alta forma, numita tahizoit. Aceasta forma se raspandeste apoi din intestin in alte parti ale corpului pisicii. In cele din urma, sistemul imunitar al pisicii forteaza parazitul sa intre intr-o etapa de repaus. In acest timp, se formeaza chisturi in muschi si creier. Aceste chisturi contin Toxoplasma. Ea se inmulteste incet, intr-o alta forma, numita bradizoiti.

Simptome de Toxoplasma la pisici

Majoritatea pisicilor infectate nu prezinta semne de boala. Ocazional, totusi, apare o boala clinica numita toxoplasmoza. De obicei, acest lucru se intampla atunci cand raspunsul imun al pisicii nu poate opri raspandirea formelor de tahizoit. Boala este mai probabil sa apara la:

  • pisicile cu sistemul imunitar suprimat;
  • pisoi tineri;
  • pisici cu virusul leucemiei feline (FeLV)
  • pisici cu virusul imunodeficientei feline (FIV).

Cele mai frecvente simptome ale toxoplasmozei includ:

  • febra;
  • pierderea poftei de mancare;
  • letargie.

Semne si simptome in functie de localizarea Toxoplasmei

Alte simptome pot aparea in functie de infectia acuta sau cronica si de localizarea parazitului in organism. De exemplu, in plamani, infectia cu Toxoplasma poate duce la pneumonie, care va provoca dificultati de respiratie, care se agraveaza treptat.

Infectiile care afecteaza ficatul pot provoca o nuanta galbuie a pielii si a mucoaselor (icter).

Toxoplasmoza poate afecta, de asemenea, ochii si sistemul nervos central (SNC). Infectia produce inflamatia partii pigmentate a ochiului (uveita), a retinei sau a spatiului dintre cristalin si cornee (camera anterioara), dimensiunea anormala a pupilei si receptivitatea la lumina, orbire.

consultatie toxoplasma veterinar

Daca este afectat SNC, pisica se va confrunta cu lipsa de coordonare, sensibilitate crescuta la atingere, modificari de personalitate, rotire in cerc, zvacniri ale urechilor, dificultati la mestecat si inghitire, convulsii si pierderea controlului asupra urinarii si defecarii.

Toxoplasma la om si alte animale

Alte animale, inclusiv oamenii, sunt gazde intermediare ale Toxoplasma gondii. Se pot infecta prin ingerarea de chisturi sau oochisturi. Oochisturile trecute in fecalele pisicilor nu sunt infectioase imediat. Inainte de a deveni infectioase, trebuie sa treaca printr-un proces numit sporulare. El dureaza intre una si cinci zile, in functie de conditiile de mediu.

Fecalele de pisica care contin oochisturi sporulate sunt surse de infectie, indiferent daca se afla in cutii de gunoi, gradini sau in cutii de nisip in aer liber, unde pisicile si-au facut nevoile. Odata ce o gazda intermediara ingereaza oochisturi sporulate, infectia are ca rezultat formarea de chisturi tisulare in diferite tesuturi ale corpului. Chisturile tisulare raman in gazda intermediara toata viata si sunt infectioase pentru pisici, oameni si alte gazde intermediare care mananca tesutul care contine chistul. In unele cazuri, tahizoitii pot fi excretati in laptele vacilor si caprelor infectate.

Diagnosticare toxoplasmei la pisici

De obicei, toxoplasmoza este diagnosticata pe baza istoricului medical al unei pisici, al semnelor de boala si a rezultatelor testelor de laborator. Analizele de laborator pentru diagnosticare sunt facute pentru doua tipuri de anticorpi impotriva Toxoplasma gondii in sange, respectiv:

  • IgG
  • IgM

Nivelurile ridicate de anticorpi IgG la Toxoplasma gondii la o pisica sanatoasa sugereaza ca pisica a fost infectata anterior si, cel mai probabil, este imuna si nu excreta oochisturi. Aceste pisici nu mai sunt surse de infectie pentru alte gazde. Nivelurile ridicate de anticorpi IgM, in schimb, sugereaza o infectie activa. Absenta oricaror anticorpi la o pisica sanatoasa sugereaza ca pisica este susceptibila la infectie si ar elimina oochisturi timp de pana la doua saptamani dupa infectie.

Detectarea oochisturilor in fecale nu este o metoda sigura de diagnostic, deoarece arata similar cu cele ale altor paraziti. In plus, pisicile pot elimina oochisturi doar pentru o perioada scurta de timp si adesea nu elimina oochisturi atunci cand prezinta semne de boala. Un diagnostic definitiv necesita examinarea microscopica a probelor de tesut, pentru modificari distinctive ale tesuturilor si prezenta tahizoitilor.

Tratament

Tratamentul implica o cura de antibiotic administrat singur sau in combinatie cu corticosteroizi, daca exista o inflamatie semnificativa a ochilor sau a sistemului nervos central.
Prognosticul pentru pisicile diagnosticate cu toxoplasmoza depinde de organele afectate, de timpul dintre infectie si tratament si de raspunsurile la tratament.

cabinet analize toxoplasmoza sector 1

A avea o pisica nu inseamna ca te vei infecta cu Toxoplasma. Si asta pentru ca este nevoie de minimum 24 de ore pentru ca oochisturile din fecalele de pisica sa devina infectioase. Indepartarea frecventa a fecalelor din litiera, purtand manusi si spalandu-te pe maini dupa aceea, minimizeaza riscul de infectie.

De asemenea, este putin probabil sa fii expus la parazit prin atingerea unei pisici infectate. De obicei, nu poarta parazitul pe blana.

Este putin probabil sa te infectezi si prin muscaturi sau zgarieturi de pisica. Totodata, este putin probabil ca pisicile de interior, care nu vaneaza sau nu consuma carne cruda, sa fie infectate cu Toxoplasma.

Femeile insarcinate si persoanele cu imunodeficienta sunt cele mai expuse categorii la riscul de a dezvolta probleme de sanatate dupa expunerea la Toxoplasma. In cazul femeilor insarcinate, complicatiile pot duce la malformatii ale fatului si chiar la decesul acestuia.

Toxoplasma gondii la caini: simptome

Simptome clinice sunt mai frecvente la pisici decat la cainii. Cu toate acestea, cainii se pot infecta cu acest parazit, iar semnele de toxoplasmoza sunt asemenatoare cu cele ale altor infectii, precum rabia. Cu risc crescut sunt cainii tineri cu sistem imunitar in curs de dezvoltare si cainii care au imunitate afectata. Simptomele care apar la pisicile infectate si pot fi observate si la caini, respectiv:

  • convulsii;
  • tremuraturi;
  • depresie;
  • letargie;
  • mers necoordonat;
  • slabiciune musculara;
  • paralizie partiala sau completa;
  • probleme respiratorii, cum ar fi dificultati de respiratie;
  • febra;
  • pierdere in greutate;
  • pierderea poftei de mancare;
  • varsaturi;
  • diaree;
  • durere abdominala;
  • icter;
  • inflamatia amigdalelor;
  • inflamatia retinei;
  • inflamatia partii medii a ochiului, inclusiv iris;
  • inflamatia corneei (keratita).

Cauze

Cainii se infecteaza prin contactul cu parazitul Toxoplasma gondii, care poate fi dobandit prin contactul cu solul infectat sau prin ingerarea de fecale de pisica.

Toxoplasmoza la caini: diagnosticare

Medicul veterinar va efectua un examen fizic amanuntit pentru a evalua starea generala de sanatate a cainelui tau. Pentru a depista sau infirma infectia, el va recomanda analize de laborator, de rutina, cum ar fi:

  • hemoleucograma completa;
  • profilul biochimic;
  • analiza urinei.

Rezultatul analizelor

De exemplu, cainii cu toxoplasmoza pot prezenta un numar anormal de scazut de globule albe (leucopenie), neutrofile scazute (neutropenie) si limfocite scazute (limfopenie) in hemograma completa.

In schimb, in timpul recuperarii, hemoleucograma completa poate dezvalui un numar crescut de globule albe, un indiciu al activitatii crescute a infectiei care lupta impotriva celulelor albe din sange.

Testele serologice sunt cele mai fiabile teste pentru stabilirea unui diagnostic definitiv. Masurand nivelurile de antigen de toxoplasma din organism, medicul veterinar poate determina tipul de infectie si daca este activa, latenta, recenta (acuta) sau pe termen lung (cronica).

Si in cazul cainilor, testele serologice vor ajuta, de asemenea, la determinarea nivelurilor de anticorpi IgM si IgG.

O persoana care a avut toxoplasmoza si s-a vindecat, nu mai poate fi infectata ulterior. Pentru majoritatea oamenilor, toxoplasmoza nu este periculoasa si se vindeca de la sine. In schimb, in cazul femeilor gravide, transplacentar, produce leziuni cerebrale si orbire. Desi o gravida cu un sistem imun sanatos nu prezinta nici un risc atunci cand este infectata, tratamentul este necesar pentru protectia fatului.

Vino să ne cunoști

Dr. Orlando cazan, medic veterinar

Dr. Orlando Cazan

Medic veterinar

Program Non-Stop

spital veterinar non stop bucuresti ilfov

SPITAL VETERINAR NON-STOP

clinica veterinara non-stop pipera tunari ilfov

CLINICĂ VETERINARĂ
NON-STOP