Intoxicația cu ciocolată la câine și pisică, urgență veterinară | Când să te prezinți la medicul veterinar

Spitalul și Clinica Veterinară cu servicii medicale complexe, disponibile non-stop, 24/7, inclusiv de sărbători

Ciocolata este un aliment care place celor mai mulți dintre noi. În mod similar, poate fi un deliciu și pentru animale. Mai frecventă la câini, intoxicația cu ciocolată poate pune în pericol chiar viața animalului. Îți explicăm în articol care sunt semnele și riscurile pe care le prezintă intoxicația cu ciocolată la câine și pisică.

Câinii sunt renumiți pentru faptul că mănâncă și înghit lucruri din joacă sau din curiozitate. Acest lucru este mai des întâlnit la pui. De asemenea, câinii au un excelent simț al mirosului, ceea ce face destul de ușoară găsirea resturilor de mâncare, cum ar fi o cutie cu ciocolată sau alte dulciuri.

De ce animalele sunt mai expuse decât oamenii la intoxicația cu ciocolată

Ciocolata este derivată din semințe prăjite de Theobroma cacao. Aceasta conține anumite proprietăți ce pot fi toxice pentru animale – cofeină și teobromină. Ele apar și în boabele de cafea, în cola, ceai tonic, produse de patiserie, pulberea de cacao, ciocolată caldă etc. În caz de ingerare, aceste două ingrediente pot duce, de asemenea, la diverse complicații medicale și se pot dovedi chiar fatale pentru câine.

Cantitatea de teobromină pe care câinele a digerat-o depinde de tipul de ciocolată pe care a ingerat-o. De exemplu, ciocolata de menaj conţine mult mai multă teobromină decât ciocolata cu lapte.

intoxicatie ciocolata pisica

La pisici, cazurile de intoxicație cu ciocolată sunt mai rare pentru că ele nu mănâncă acest produs.

Intoxicația cu ciocolată la câine și pisică: simptome

În cazul în care suspicionezi că animăluțul a ingerat ciocolată sau un alt produs pe baza de ciocolată, el ar trebui să fie văzut imediat de către medicul veterinar. Dacă acest lucru nu este posibil, îți recomandăm să îl suni și să urmezi întocmai sfaturile lui.

intoxicatia cu ciocolata la animale

Cele mai frecvente simptome în cazul intoxicației cu ciocolată sunt:

  • vărsături (vomă);
  • diaree;
  • creșterea temperaturii corporale (normal: 38,0 – 39,2 C);
  • tahipnee și tahicardie (creșterea numărului de respirații pe minut și a frecvenței cardiace);
  • convulsii;
  • semne avansate: sincopă (leșin) și comă.

Diagnosticarea intoxicației cu ciocolată la animale

Medicul veterinar efectuează un examen fizic complet. Acestuia i se adaugă o biochimie de sânge, panoul de electroliți și un sumar de urină. Aceste teste se vor corobora cu datele anamnetice și ajută pentru a determina dacă există o supradoză de ciocolată/cafeină. Tot medicul stabilește cât de gravă este situația. Inițial, îi se induce o stare de vomă animalului, pentru a elimina cantitatea de ciocolată din stomac. Această metodă de tratament are efect bun dacă se aplică înainte de 2 ore de la ingestie. După 2 ore se consideră că alimentele deja au fost metabolizate. Simptomele clare apar de regulă la 3-4 ore după ce câinele a mâncat ciocolată.

cainii au voie ciocolata

În cazuri grave, medicul poate aplica o terapie de susținere. Mai exact, discutăm despre oxigenoterapie, rehidratarea organismului (perfuzie), administrarea de medicamente antiepilepticei, protectoare hepatice etc.

Recomandări

Este crucial pentru sănătatea animalului tău de companie să păstrezi produsele din ciocolată departe de accesul lui. În prezent, nu există niciun antidot specific pentru toxicitatea ciocolatei. Iar de cele mai multe ori se urmează un tratament simptomatic.

Dacă observi că animalul tău a consumat ciocolată sau există suspiciuni că a făcut-o, este important să consulți imediat un medic veterinar. Ne poți suna non-stop la 0740 074 024.

Vino să ne cunoști

Dr. Orlando cazan, medic veterinar

Dr. Orlando Cazan

Medic veterinar

Program Non-Stop

spital veterinar non stop bucuresti ilfov

SPITAL VETERINAR NON-STOP

clinica veterinara non-stop pipera tunari ilfov

CLINICĂ VETERINARĂ
NON-STOP