Manifestări ciudate ale câinelui: de ce își freacă fundul de pământ

Spitalul și Clinica Veterinară cu servicii medicale complexe, disponibile non-stop, 24/7, inclusiv de sărbători

Să îți vezi câinele frecându-se cu fundul de covor, pământ sau iarbă nu este un lucru plăcut, mai ales dacă ai musafiri. Poate te gândești să îl cerți sau să îl pedepsești ca să îl scapi de acest obicei, care poartă numele de scooting. În unele cazuri, câinele își târăște fundul din cauza unei probleme de sănătate, dar și din alte motive. Află care sunt acestea, dar și ce poți să faci ca să îl oprești, din continuarea acestui articol.

Deseori, se întâmplă să îți vezi animalul de companie că se târâște/își freacă fundul pe iarbă, pe pământ sau chiar în casă, pe canapea, covor sau pardoseală. De cele mai multe ori, nu reprezintă un simptom al unei probleme medicală, ci actul său este unul normal, atunci când este precedat de defecare. Cu alte cuvinte, după și-a făcut nevoile, un câine simte nevoia să se “șteargă” la fund.

diaree la caini

Dincolo de acest presupus motiv, sunt multe teorii care stau la baza acestui comportament.

Viermii intestinali, cauză pentru care câinele își târăște fundul

O posibilă cauză pentru care câinele își târăște fundul poate fi prezența viermilor intestinali. Aceștia îi pot provoca mâncărime. Pentru a preveni infestarea, medicii veterinari recomandă administrarea profilactică și periodică – din 3 în 3 luni – a pastilelor de deparazitare internă. Le poți lua de la Vetlife Dr.Cazan, unde vei primi sfaturi de la medicii noștri, legate de administrarea eficientă.

Chiar dacă i-ați administrat recent pastila de deparazitare, nu este exclus ca animalul să aibă în continuare viermi, sau să se infesteze între timp. Ca orice animal, atunci când iese afară, are tendința de a mirosi și a linge tot felul de lucruri ce pot conține larvele unor paraziți.

Despre deparazitare, poți afla mai multe din explicațiile medicului veterinar dr. Orlando Cazan, urmărind videoul următor:

Glandele perianale, o altă cauză pentru care câinele își târăște fundul pe jos

Câinii comunică cu ajutorul glandelor perianale, situate în părțile din spate ale corpului. Mai exact, ei comunică cu substanța mirositoare și grasă. Aceasta provine din sacii anali, situați intern, pe ambele părți ale anusului lor. Sacii anali pot deveni uneori abcesați, blocați sau inflamați. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul câinilor de rase mai mici.

În încercarea de a ameliora durerea și disconfortul, un câine poate începe să se târască. Alte semne ale problemelor sacului anal includ mușcăturile sau linsul în jurul zonei, umflarea în jurul anusului, un miros urât și probleme la defecare. Tratarea problemelor sacului anal depind de ceea ce cauzează problema. Dacă este ignorată, poate deveni o problemă medicală serioasă.

Contaminare fecală

O criză diareică poate lăsa un câine deshidratat, slăbit și cu fundul iritat și cu resturi de fecale. Oricare ar fi sursa, contaminarea cu fecale de sub coada câinelui tău poate provoca în cele din urmă suficient disconfort, încât câinele să înceapă să-și găsească alinare.

de ce cainele isi taraste fundul

Atât timp cât contaminarea cu fecale nu a dus la infecție, tratamentul poate consta în tunderea părului murdar. Apelați la o persoană calificată, astfel încât să evitați tăierea pielii. După aceea, zona trebuie curățată cu apă caldă. Dacă câinele tău are diaree mai mult de o zi sau este deranjat de constipație, adresează-te medicului veterinar. Pentru alte probleme cu care se poate confrunta animalul tău, îți oferim o serie de informații pe blogul Vetlife Dr. Cazan și canalul nostru de Youtube.

Prolaps rectal

Prolapsul rectal are loc atunci când o parte a rectului, porțiunea finală a intestinului gros, iese prin anus. Un prolaps rectal la câine poate avea loc după o diaree severă sau de la încordarea cauzată de constipație.

comportament ciudat la caine

Dacă observi o masă cilindrică alungită ieșind din fundul câinelui tău, sună imediat medicul veterinar. Acesta este un semn de prolaps rectal. Tratamentul pentru prolapsul rectal variază.

După înlocuirea prolapsului, medicul veterinar poate să coasă anusul câinelui tău parțial închis, pentru a preveni repetarea apariției prolapsului. În unele cazuri, poate fi necesară intervenția chirurgicală.

În concluzie, cauzele pentru care câinele își târăște fundul și îl freacă de podea pot fi diferite. Pentru a exclude sau trata problema medicală, cel mai bine ar fi să te adresezi medicului veterinar. Te așteptăm la Vetlife Dr. Cazan, atât pentru a găsi cauza acestei probleme, dar și pentru orice altă afecțiune sau urgență de sănătate a animalului tău. Te poți programa la 0740 074 024 sau poți veni oricând la noi, clinica având program non-stop.

sursa: webmd.com

Vino să ne cunoști

Dr. Orlando cazan, medic veterinar

Dr. Orlando Cazan

Medic veterinar

Program Non-Stop

spital veterinar non stop bucuresti ilfov

SPITAL VETERINAR NON-STOP

clinica veterinara non-stop pipera tunari ilfov

CLINICĂ VETERINARĂ
NON-STOP