Boli de la animale: periculoase sau nu pentru bebeluș

Spitalul și Clinica Veterinară cu servicii medicale complexe, disponibile non-stop, 24/7, inclusiv de sărbători

Dacă urmează să ai un copil și ești și proprietarul unui animal de companie, s-ar putea să devii îngrijorat în legătură cu igiena și siguranța bebelușului. Dincolo de faptul că cei mai mulți proprietari cred că nu vor mai avea timp și pentru rutina animalului, majoritatea își fac griji legate de bolile care pot fi transmise bebelușului. Află care sunt recomandările specialiștilor și ce boli de la animale pot fi transmise la om.

Boli de la animale: zoonoze

Bolile transmisibile de la animalele de casă la copii sunt grupate sub numele de zoonoze. Acestea pot fi evitate foarte ușor, prin:

  • respectarea condițiilor de igienă;
  • administrarea tratamentelor profilactice periodice aplicate animalului;
  • urmarea examenelor de laborator periodice.

Despre importanța acestora, dar și a controlului de rutină, află mai multe din videoul următor, urmărind cu explicațiile dr. Orlando Cazan.

Cu toate acestea, reține că pisica și câinele sunt purtători de paraziți interni, cum ar fi:

Boli de la animale la om: transmiterea paraziților

Astfel de paraziți se transmit la om prin neglijarea curățării periodice a litierii pisicii, prin lipsa de igienă a locuinței sau a mâinilor nespălate și, nu în ultimul rând, prin lipsa deparazitării periodice a animalului.

Despre importanța deparazitării, poți afla mai multe din videoul următor, urmărind explicațiile medicului veterinar Orlando Cazan.

Pe de altă parte, bolile generate de paraziții externi cum ar fi purici, căpușe, râie, păduchi, se transmit prin contactul direct cu animalul.

Microbii purtați de animale, respectiv bacteriile, pot genera, atât la copii, cât și la adulți, infecții intestinale, respiratorii, la nivelul ochilor sau pielii. Cele mai întâlnite bacterioze sunt:

  • Chlamydiile;
  • Streptococii;
  • Stafilococii;
  • Helicobacter pylori;
  • Campylobacter.

Boli de la animale la om: diagnosticare parazitoze

Diagnosticul parazitozelor poate fi stabilit cu ajutorul examenului coproparazitologic. Și asta atunci când paraziții adulți, fragmente ale acestora (proglote), ouăle sau chisturile lor sunt eliminate spontan în scaun.

cat de sigure sunt animalele pentru bebelus

Pentru excluderea unei parazitoze la copil, se cer minimum 3 examinări negative consecutive ale scaunului. Ele trebuie făcute la interval de 5-7 zile. Dacă suspiciunea de parazitoză este tratată preventiv, și mai ales repetitiv, fără a avea confirmarea laboratorului, poate dăuna mai grav sănătății copilului decât ar dăuna parazitul în sine.

În ciuda acestor riscuri, care pot fi evitate cu ușurință, animalele de casă aduc nenumărate beneficii copiilor. Îi fac să râdă, sunt un partener de joacă fidel, ajută copilul să fie mai responsabil. De asemenea, contribuie la dezvoltarea unui sistem imunitar mai puternic și să fie mai puțin predispus la alergii.

Din fericire, cu puțină planificare, poți organiza lucrurile astfel încât chiar și pe cea mai răsfățată pisică sau câine să se adapteze la o locuință cu toată energia concentrată pe un nou-născut.

Dacă ai întrebări legate de cum trebuie să procedezi cu animalul tău de companie, astfel încât bebelușul tău să rămână în siguranță, ne poți suna 0740 074 024 sau poți veni oricând la noi în clinică, situată în Bd. Pipera 19/1, Voluntari, Ilfov.

Vino să ne cunoști

Dr. Orlando cazan, medic veterinar

Dr. Orlando Cazan

Medic veterinar

Program Non-Stop

spital veterinar non stop bucuresti ilfov

SPITAL VETERINAR NON-STOP

clinica veterinara non-stop pipera tunari ilfov

CLINICĂ VETERINARĂ
NON-STOP