Stranutul invers – motiv de ingrijorare?

Spitalul și Clinica Veterinară cu servicii medicale complexe, disponibile non-stop, 24/7, inclusiv de sărbători

Am creat acest articol deoarece am observat ca nu este atat de cunoscuta “afectiunea” in randul proprietarilor de animale. Recent, s-a prezentat la Clinica veterinara Vetlife Dr. Cazan o doamna ce incerca sa ne explice ca animalul ei de companie scoate niste sunete ciudate, citam “ un fel de criza, ca si cum ar trage aer pe nas si pe gura in acelasi timp, asta mai mult cand se bucura sau vrea sa latre, se aseamana cu un stranut”. Bineinteles, dupa o examinare amanuntita a pacientului, am ajuns la concluzia ca este vorba de STRANUT INVERSAT.

CE ESTE ACEST “STRANUT INVERS”?

Cunoscut si sub numele de “reflexul faringian”, este reprezentat de o inhalare brusca si fortata a aerului pe nas, ca niste sforaituri repetate, dand o stare de sufocare. Se pare ca animalul incearca sa inhaleze un stranut si de aceea poarta numele de stranut invers.
Poate fi cauzata de iritarea si spasmul palatului moale si a gatului. Cauzele iritatiei variaza foarte mult si include alergii (la polen, fum, parfumuri si odorizante), acarieni, emotie puternica,schimbari bruste de temperatura, mancatul si bautul, presiunea lesei pe gat, corpuri staine in gat (fire de iarba), polipi, tumori, virusi sau secundar altei afectiuni (tusea de canisa).
Se intampla mai frecvent la rasele de talie mica, dar si la cele brahicefalice ( pug, bulldog ) probabil din cauza ca au gatul si traheea mai mici. Fenomenul este foarte rar intalnit la pisici. 

AR TREBUI SA MA INGRIJOREZ?

Nu neaparat. De cele mai multe ori nu este nevoie de supraveghere medicala, desi suna si arata inspaimantator si alarmant. Episoadele de obicei se opresc de la sine. Daca problema persista si este cronica, animalul trebuie vazut de un medic veterinar pentru a stabili ce ii provoaca iritatia. Uneori s-a observat o diminuare a episoadelor de stranut invers cu tratamentele pentru alergii si acarieni. Se intampla ca de cele mai multe ori, chiar si cu ajutorul investigatiilor ( biopsie, radiografie, endoscopie etc ) sa nu poate fi cunoscuta cauza.
Un episod tipic dureaza doar cateva secunde, dar am intalnit la unii caini chiar si cateva minute de cateva ori pe zi.
In cazul in care cainele are episoade repetate de stranut invers, medicul veterinar va poate prescrie antihistaminice pentru a vedea daca pot opri aceste episoade si in urmare se constata ca este alergic da unele substante din mediul lui.
Cei mai multi caini au episoade rare de stranut invers, pot duce o viata perfect normala, stranutul invers fiind o “afectiune” inofensiva si nu necesita tratament medicamentos.
De asemenea este foarte important sa nu fie confundata cu colapsul traheal sau cu o problema cardiaca. Tocmai de aceea este obligatoriu ca animalul sa fie examinat de un medic veterinar. Pentru inceput il puteti filma si sa mergeti la medicul dumneavoastra curant sa ii aratati filmul respectiv, i-ar fi de mare ajutor. 

CUM RECUNOASTEM STRANUTUL INVERS SI CE PUTEM FACE PENTRU A-L OPRI?

Intr-un stranut obisnuit aerul este impins afara,iar in stranutul invers aerul este tras rapid si zgomotos pe nas. Pentru unii proprietari e ca un atac de astm, dar de indata ce trece, cainele respira perfect normal, si se comporta ca si cum nu s-a intamplat nimic.
Uneori este de ajutor sa masam cainele pe gat si sa-i acoperim narile pentru a incerca sa inghita. Inghititul il ajuta sa elimine eventualele particule straine ce ii cauzeaza spasmul respectiv. In cazul in care episodul de stranut nu se termina repede si aveti incredere in cainele dumneavoastra (sa nu va muste) puteti incerca sa ii deschideti gura si sa apasati pe limba; asta il va face sa deschida gura si mai mult ce il va ajuta sa inspire aerul mai eficient.
Unii caini stranuta invers doar atunci sunt treziti brusc din somn, iar ca masuri suplimentare se recomanda sa nu ii deranjati atunci cand dorm. Daca va puteti da seama ce declanseaza acest stranut invers , puteti lucra pentru a reduce aparitia lui.
Va recomandam sa dati o cautare pe YOUTUBE si sa scrieti “REVERSE SNEEZING”, si sa ascultati exact cum se aude acest stranut inversat.

Vino să ne cunoști

Dr. Orlando cazan, medic veterinar

Dr. Orlando Cazan

Medic veterinar

Program Non-Stop

spital veterinar non stop bucuresti ilfov

SPITAL VETERINAR NON-STOP

clinica veterinara non-stop pipera tunari ilfov

CLINICĂ VETERINARĂ
NON-STOP